En una de les terres més boniques i pures del territori català hi trobem el Priorat. Aquesta comarca, formada per vint-i-tres municipis, amb la capital a Falset, se situa al bell mig de la Serralada Prelitoral catalana, limitant amb les comarques del Baix Camp, la Ribera d’Ebre, les Garrigues i la Conca de Barberà.
Hi destaquen els seus penya-segats tant prominents i que ens transporten en un món ple de llegendes i històries. Hi imaginem cavalls trotant amb el vent en contra i els cavallers en busca de princeses, sentirem els gemecs de la dissortada reina Abdelàzia, l’esperit de la qual sempre és present en aquestes contrades. Castells, sarraïns i batalles, on el xisclar de les espases ens faran esbalair.
És inevitable topar-se amb racons plens d’anècdotes, on pas a pas anirem descobrint secrets amagats arreu de la contrada, amb els seus camins indefugibles per a tots els amants de la naturalesa, la bellesa, el silenci i les aventures. Aquests, serpentegen entre boscos portentosos, antiquíssims camps d’oliveres i vinyes tan profundament arrelades en remot mineral tant característic com ho és la llicorella, present des de l’era paleozoica.
Pels camins serpentejants arribarem fins als pobles més bonics del principat també carregats d’història, com ho és la Cartoixa d’Escaladei, o també l’antiga mina de plom, la Mina Eugènia de Bellmunt del Priorat, o bé els pobles de Torroja, la Morera de Montsant, la Vilella Alta i la Nova York del Priorat, la Vilella Baixa, anomenada així pels seus emblemàtics edificis que recorden un conjunt de gratacels. La Casa dels Frares de Gratallops, Cabassers i el seu retaule gòtic de Santa Maria i Ulldemolins amb l’església renaixentista, veïna de Cornudella de Montsant i el seu Celler Cooperatiu Modernista obra de Cèsar Martinell, juntament amb l’altra catedral del vi situada a la capital prioratina, Falset, o Albarca als peus del Montsant, entre la solana i l’obaga de la muntanya, d’origen musulmà i lligat amb les llegendes i històries de Siurana, on destaca l’absis romànic de la seva església.
El Montsant, també parc natural, és una serra de gran simbolisme a les comarques tarragonines. La seva impactant orografia, emmurallada per cingleres i roquissars de conglomerats oligocènics, mostra la petjada de l’activitat humana lligada a un important patrimoni natural, que aplega una elevada diversitat biològica. És un indret ideal per a activitats de natura, senderisme, fotografia, etc.
Però no tot és història i llegenda, sinó que una cosa és ben certa, la gran qualitat de les produccions de les vinyes de tot el territori on hi destaquen les dues denominacions d’origen de vi que donen renom a tot al Priorat, la DOQ Priorat i la DOQ Montsant. Van ser els monjos cartoixans qui van començar a conrear vinyes en aquesta comarca l’any 1262. Des d’aleshores s’hi ha produït un vi de gran qualitat i amb una gran petjada al mercat internacional.
I per acabar-ho d’arrodonir una gastronomia de proximitat i Km0 pren força per tal d’acompanyar aquests grans vins elaborats, cada dia en són més els qui elaboren productes d’alta gamma, d’aquesta manera ressalten una comarca imponent en paisatge i qualitat gastronòmica.